Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i prażoną cebulką. Ilość składników zależy od wielkości naczynia.

Składniki:

  • ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
  • boczek wędzony, pokrojony w kostkę
  • prażona cebulka (może być zwykła, pokrojona w kostkę)
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
  • żółty ser, starty na tarce
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków tak, żeby mniej więcej pokrywały całe dno. Oprószyć solą i pieprzem, posypać boczkiem, a następnie cebulką. Na koniec posypać żółtym serem.

2Powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Zostawić trochę żółtego sera na później.

3Zalać zapiekankę szklanką bulionu, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1,5 godziny. Kilka minut przed końcem odkryć naczynie, a zapiekankę posypać resztą żółtego sera żeby się ładnie stopił.

4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

Porcja dla:

6 osób