Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i prażoną cebulką. Ilość składników zależy od wielkości naczynia.
Składniki:
- ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
- boczek wędzony, pokrojony w kostkę
- prażona cebulka (może być zwykła, pokrojona w kostkę)
- 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
- żółty ser, starty na tarce
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków tak, żeby mniej więcej pokrywały całe dno. Oprószyć solą i pieprzem, posypać boczkiem, a następnie cebulką. Na koniec posypać żółtym serem.
2Powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Zostawić trochę żółtego sera na później.
3Zalać zapiekankę szklanką bulionu, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1,5 godziny. Kilka minut przed końcem odkryć naczynie, a zapiekankę posypać resztą żółtego sera żeby się ładnie stopił.
4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Porcja dla:
6 osób