Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Tofu, czyli ser sojowy, to wspaniałe źródło białka roślinnego. Niezastąpione dla wegetarian. Tu smażone w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem.
Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu
- 200 g twardego tofu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
Przygotowanie:
1Ugotować ryż na wolnym ogniu, nie mieszając! Na każdą szklankę ryżu potrzeba 2 szklanki wody.
2Tofu pokroić na plastry o grubości 1 cm. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
3Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć tofu na złoty kolor. Odłożyć na talerz.
4Rozgrzać dodatkowy olej i podsmażać imbir z czosnkiem przez kilka minut. Dodać sos sojowy i sok pomarańczowy, wymieszać.
5Tofu przełożyć z powrotem na patelnię, zagotować, zestawić z ognia. Dodać ryż, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
3 osób