Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tofu, czyli ser sojowy, to wspaniałe źródło białka roślinnego. Niezastąpione dla wegetarian. Tu smażone w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem.

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 200 g twardego tofu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)

Przygotowanie:

1Ugotować ryż na wolnym ogniu, nie mieszając! Na każdą szklankę ryżu potrzeba 2 szklanki wody.

2Tofu pokroić na plastry o grubości 1 cm. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.

3Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć tofu na złoty kolor. Odłożyć na talerz.

4Rozgrzać dodatkowy olej i podsmażać imbir z czosnkiem przez kilka minut. Dodać sos sojowy i sok pomarańczowy, wymieszać.

5Tofu przełożyć z powrotem na patelnię, zagotować, zestawić z ognia. Dodać ryż, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

3 osób