Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszny i prosty przepis na jagnięcinę. Delikatne, aromatyczne mięso najlepiej smakuje pieczone w towarzystwie ziemniaków i podlewane sosem własnym. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kg udźca jagnięcego

Przygotowanie:

1W udźcu zrobić nacięcia co 8-10 cm, na tyle głębokie, aby można było wetknąć w mięso ząbki czosnku. Oprószyc solą i pieprzem. Obłożyć gałązkami rozmarynu.

2Piec w temperaturze 165-175 stopni C przez 1 godzinę. Mięso powinno być jeszcze trochę różowe, wtedy jest najsmaczniejsze.

Porcja dla:

12 osób