Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ten przepis na suflet z marchwi dla niektórych może być trochę za słodki, dlatego radzę dodawać cukier po trochu i sprawdzać, kiedy jest wystarczająco słodki.

Składniki:

  • 450 g grubo posiekanej marchwi
  • 55 g margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o pojemności około 2 l.

2W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić marchew i gotować, aż będzie miękka, ok. 15 do 20 minut. Odcedzić i rozetrzeć na miazgę. Dodać margarynę, ekstrakt waniliowy oraz jajka i dobrze wymieszać. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszać z marchwią na gładką masę. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego.

3Piec przez 45 minut.

Porcja dla:

6 osób