Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Ten przepis na suflet z marchwi dla niektórych może być trochę za słodki, dlatego radzę dodawać cukier po trochu i sprawdzać, kiedy jest wystarczająco słodki.
Składniki:
- 450 g grubo posiekanej marchwi
- 55 g margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g (3/4 szkl.) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o pojemności około 2 l.
2W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić marchew i gotować, aż będzie miękka, ok. 15 do 20 minut. Odcedzić i rozetrzeć na miazgę. Dodać margarynę, ekstrakt waniliowy oraz jajka i dobrze wymieszać. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszać z marchwią na gładką masę. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
3Piec przez 45 minut.
Porcja dla:
6 osób