20 min.
45 min.
65 min.
Mięso bażanta jest dość suche i choć zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso innych gatunków dzikiego ptactwa, to głównie w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Groch zagęszcza sos oraz nadaje mu ciekawą konsystencję.
Składniki:
- 25 g suszonych borowików
- 100 ml wrzątku
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży bażant, pokrojony na ćwiartki
- 50 g chudego wędzonego bekonu, pokrojonego w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 100 g pieczarek, przekrojonych
- 150 g żółtego grochu (połówki)
- 250 ml czerwonego wina
- 300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie:
1Włożyć suszone borowiki do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
2Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Wrzucić porcje bażanta i mocno przyrumienić, smażąc je po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjąć na talerz i ustawić w ciepłym miejscu.
3Wrzucić bekon na patelnię i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Dodać seler naciowy, marchewkę, cebulę oraz resztę oliwy. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
4Dodać pieczarki i dusić bez przykrycia 3 minuty, następnie dodać groch.
5Osączyć namoczone borowiki (zachować płyn) i dodać do naczynia żaroodpornego. Powoli zlać do niego także zachowany płyn, starając się pozostawić osad na dnie miski. Dodać wino i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i dusić 15 minut.
6Włożyć porcje bażanta do naczynia żaroodpornego, przykryć i dusić 20-30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób