Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Mięso bażanta jest dość suche i choć zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso innych gatunków dzikiego ptactwa, to głównie w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Groch zagęszcza sos oraz nadaje mu ciekawą konsystencję.

Składniki:

  • 25 g suszonych borowików
  • 100 ml wrzątku
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży bażant, pokrojony na ćwiartki
  • 50 g chudego wędzonego bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 100 g pieczarek, przekrojonych
  • 150 g żółtego grochu (połówki)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie:

1Włożyć suszone borowiki do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.

2Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Wrzucić porcje bażanta i mocno przyrumienić, smażąc je po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjąć na talerz i ustawić w ciepłym miejscu.

3Wrzucić bekon na patelnię i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Dodać seler naciowy, marchewkę, cebulę oraz resztę oliwy. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

4Dodać pieczarki i dusić bez przykrycia 3 minuty, następnie dodać groch.

5Osączyć namoczone borowiki (zachować płyn) i dodać do naczynia żaroodpornego. Powoli zlać do niego także zachowany płyn, starając się pozostawić osad na dnie miski. Dodać wino i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i dusić 15 minut.

6Włożyć porcje bażanta do naczynia żaroodpornego, przykryć i dusić 20-30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób