Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
07 min.

Eggnog był lekarstwem mojej babci na zimowe chłody i przeziębienia, ale wyłącznie dla dorosłych. Teraz mogę się nim wreszcie nacieszyć i smakuje mi jak nigdy, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Do posypania po wierzchu można użyć gałki muszkatołowej wraz z cynamonem.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml rumu
  • cynamon do posypania

Przygotowanie:

1Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

2W małym rondelku podgrzać rum, ale nie zagotować, bo jajka się zetną.

3Wlać rum cienkim strumieniem do mieszaniny jajecznej, stale mieszając. Przelać do szklanek lub kubków i posypać cynamonem.

Porcja dla:

4 osób