Czas przygotowania:
02 min.
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
07 min.
07 min.
Eggnog był lekarstwem mojej babci na zimowe chłody i przeziębienia, ale wyłącznie dla dorosłych. Teraz mogę się nim wreszcie nacieszyć i smakuje mi jak nigdy, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Do posypania po wierzchu można użyć gałki muszkatołowej wraz z cynamonem.
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 250 ml rumu
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
1Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
2W małym rondelku podgrzać rum, ale nie zagotować, bo jajka się zetną.
3Wlać rum cienkim strumieniem do mieszaniny jajecznej, stale mieszając. Przelać do szklanek lub kubków i posypać cynamonem.
Porcja dla:
4 osób