Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
145 min.
145 min.
Pyszne i proste mięso z grilla. Kotlety schabowe w czosnku, cytrynie i oregano, smażone na grillu – doskonałe na obiad!
Składniki:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 6 kotletów schabowych bez kości
Przygotowanie:
1W dużym worku strunowym wymieszać sok z cytryny z olejem, czosnkiem, solą, oregano i pieprzem. Włożyć do worka kotlety, szczelnie zamknąć worek, dobrze wmasować marynatę w kotlety i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Często odwracać na drugą stronę.
2Mocno rozgrzać grill. Wyjąć kotlety z worka, a marynatę przelać do rondelka i zagotować, po czym zdjąć z ognia.
3Ruszt grilla posmarować olejem i smażyć kotlety przez 5-7 minut z każdej strony, często polewając ugotowaną marynatą.
Porcja dla:
6 osób