Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
145 min.

Pyszne i proste mięso z grilla. Kotlety schabowe w czosnku, cytrynie i oregano, smażone na grillu – doskonałe na obiad!

Składniki:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 6 kotletów schabowych bez kości

Przygotowanie:

1W dużym worku strunowym wymieszać sok z cytryny z olejem, czosnkiem, solą, oregano i pieprzem. Włożyć do worka kotlety, szczelnie zamknąć worek, dobrze wmasować marynatę w kotlety i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Często odwracać na drugą stronę.

2Mocno rozgrzać grill. Wyjąć kotlety z worka, a marynatę przelać do rondelka i zagotować, po czym zdjąć z ognia.

3Ruszt grilla posmarować olejem i smażyć kotlety przez 5-7 minut z każdej strony, często polewając ugotowaną marynatą.

Porcja dla:

6 osób