Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Klasyczna pasta z basenu Morza Śródziemnego z czarnych oliwek (najlepiej Kalamata). Podawać z kawałkami chleba pita, krakersami lub z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Składniki:
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 240 g (1,75 szkl.) całych oliwek Kalamata bez pestek
- 50 g opłukanych filetów anchois
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Włożyć czosnek, oliwki, anchois, kapary, tymianek, rozmaryn i sok z cytryny do blendera. W trakcie mieszania, po troszeczku dolewać oliwę. Mieszać, aż powstanie pasta.
Porcja dla:
6 osób