Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Klasyczna pasta z basenu Morza Śródziemnego z czarnych oliwek (najlepiej Kalamata). Podawać z kawałkami chleba pita, krakersami lub z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Składniki:

  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 240 g (1,75 szkl.) całych oliwek Kalamata bez pestek
  • 50 g opłukanych filetów anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Włożyć czosnek, oliwki, anchois, kapary, tymianek, rozmaryn i sok z cytryny do blendera. W trakcie mieszania, po troszeczku dolewać oliwę. Mieszać, aż powstanie pasta.

Porcja dla:

6 osób