Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
139 min.

Na smak dżemu największy wpływ mają truskawki. Muszą być świeże i dojrzałe, najlepiej z upraw ekologicznych. Aby dżem nie zbrązowiał, trzymam go w ciemnym miejscu w piwnicy. Sok z cytryny też pomaga zachować jasny kolor.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek (zważyć po oszypułkowaniu)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Przygotowanie:

1Truskawki rozgnieść i wymieszać z sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą trochę soku.

2Przełożyć do garnka, dodać cukier. Doprowadzić od wrzenia i gotować przez 4 minuty. Sprawdzić, czy dżem jest gotowy wkładając do niego metalową łyżkę – wyjąć łyżkę i trzymać pionowo. Jeśli z łyżki dżem skapuje dużymi kawałkami – jest gotowy. Jeśli kapie kroplami – trzeba go jeszcze pogotować.

3Gorący dżem nałożyć do czystych słoików i dobrze zakręcić.

Porcja dla:

4 osób