Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
04 min.
04 min.
Całkowity czas:
139 min.
139 min.
Na smak dżemu największy wpływ mają truskawki. Muszą być świeże i dojrzałe, najlepiej z upraw ekologicznych. Aby dżem nie zbrązowiał, trzymam go w ciemnym miejscu w piwnicy. Sok z cytryny też pomaga zachować jasny kolor.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych truskawek (zważyć po oszypułkowaniu)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Przygotowanie:
1Truskawki rozgnieść i wymieszać z sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż puszczą trochę soku.
2Przełożyć do garnka, dodać cukier. Doprowadzić od wrzenia i gotować przez 4 minuty. Sprawdzić, czy dżem jest gotowy wkładając do niego metalową łyżkę – wyjąć łyżkę i trzymać pionowo. Jeśli z łyżki dżem skapuje dużymi kawałkami – jest gotowy. Jeśli kapie kroplami – trzeba go jeszcze pogotować.
3Gorący dżem nałożyć do czystych słoików i dobrze zakręcić.
Porcja dla:
4 osób