Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Moja wersja kurczaka faszerowanego szpinakiem. Jest trochę pikantny z powodu sera, a na zewnątrz owinięty w boczek, dzięki czemu jest bardzo soczysty.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie (300 g) świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego z ostrą papryką
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 8 plastrów boczku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2Piersi z kurczaka roztłuc przez papier pergaminowy na grubość ok. 1 cm.

3Szpinak włożyć do szklanej miski i podgrzewać w mikrofalówce przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Można go też podgrzać w garnku na małym ogniu.

4Dodać śmietanę, ser i czosnek i dobrze wymieszać.

5Piersi z kurczaka ułożyć na desce do krojenia i nałożyć na nie szpinak. Zawinąć, aby szpinak znalazł się w środku, a następnie owinąć każdą pierś w 2 plasterki boczku. Zabezpieczyć wykałaczkami i ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.

6Piec bez przykrycia przez 35 minut, a następnie zwiększyć temperaturę w piekarniku do 260 stopni C (lub użyć funkcji grill) i piec jeszcze przez 5-10 minut, aby boczek się przypiekł.

Porcja dla:

4 osób