25 min.
45 min.
70 min.
Moja wersja kurczaka faszerowanego szpinakiem. Jest trochę pikantny z powodu sera, a na zewnątrz owinięty w boczek, dzięki czemu jest bardzo soczysty.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 opakowanie (300 g) świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki startego sera żółtego z ostrą papryką
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta czarnego pieprzu
- 8 plastrów boczku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2Piersi z kurczaka roztłuc przez papier pergaminowy na grubość ok. 1 cm.
3Szpinak włożyć do szklanej miski i podgrzewać w mikrofalówce przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Można go też podgrzać w garnku na małym ogniu.
4Dodać śmietanę, ser i czosnek i dobrze wymieszać.
5Piersi z kurczaka ułożyć na desce do krojenia i nałożyć na nie szpinak. Zawinąć, aby szpinak znalazł się w środku, a następnie owinąć każdą pierś w 2 plasterki boczku. Zabezpieczyć wykałaczkami i ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.
6Piec bez przykrycia przez 35 minut, a następnie zwiększyć temperaturę w piekarniku do 260 stopni C (lub użyć funkcji grill) i piec jeszcze przez 5-10 minut, aby boczek się przypiekł.
Porcja dla:
4 osób