Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pyszna i łatwa do przygotowania przystawka. Parmezan można zastąpić innym serem włoskim lub fetą. Zawsze hit!

Składniki:

  • 1/2 bochenka (300 g) chleba pszennego, pokrojonego w kostkę
  • 180 ml mleka
  • 1 kg szpinaku
  • 1/3 kostki (80 g) masła
  • 50 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g marchewki, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1Chleb włożyć do miski i zalać mlekiem, odstawić na 15 minut.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić 6 kokilek.

3Szpinak opłukać, pokroić i włożyć do rondla. Odparować na małym ogniu. Dodać 3 łyżki masła i dusić przez 3 minuty.

42/3 szpinaku zmiksować z chlebem (chleb wcześniej odcisnąć z mleka), parmezanem, jajkami, czosnkiem i pozostałym masłem. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

5Na dno i boki kokilek nałożyć masę szpinakową. Środek napełnić całymi liśćmi szpinaku i kawałkami marchewki, przykryć pozostałym szpinakiem.

6Blaszkę do pieczenia napełnić do połowy wodą, ustawić w niej kokilki. Piec przez 50 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć na talerz.

7Przygotować sos. Zagotować wino, dodać cebulkę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku, polać tymbaliki i podawać.

Porcja dla:

6 osób