40 min.
60 min.
100 min.
Pyszna i łatwa do przygotowania przystawka. Parmezan można zastąpić innym serem włoskim lub fetą. Zawsze hit!
Składniki:
- 1/2 bochenka (300 g) chleba pszennego, pokrojonego w kostkę
- 180 ml mleka
- 1 kg szpinaku
- 1/3 kostki (80 g) masła
- 50 g parmezanu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 250 g marchewki, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1Chleb włożyć do miski i zalać mlekiem, odstawić na 15 minut.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić 6 kokilek.
3Szpinak opłukać, pokroić i włożyć do rondla. Odparować na małym ogniu. Dodać 3 łyżki masła i dusić przez 3 minuty.
42/3 szpinaku zmiksować z chlebem (chleb wcześniej odcisnąć z mleka), parmezanem, jajkami, czosnkiem i pozostałym masłem. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
5Na dno i boki kokilek nałożyć masę szpinakową. Środek napełnić całymi liśćmi szpinaku i kawałkami marchewki, przykryć pozostałym szpinakiem.
6Blaszkę do pieczenia napełnić do połowy wodą, ustawić w niej kokilki. Piec przez 50 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć na talerz.
7Przygotować sos. Zagotować wino, dodać cebulkę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku, polać tymbaliki i podawać.
Porcja dla:
6 osób