Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszny przepis na schab, który smakuje zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno na półmisku z wędlinami.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 20 suszonych śliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy, pokruszony
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Przez środek schabu zrobić nacięcie na całej długości i powtykać w nie śliwki. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać liściem laurowym i zielem angielskim. Zawinąć w folię.

3Piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Odstawić na 15 minut, a następnie kroić w plastry i podawać.

Porcja dla:

8 osób