Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Gołąbki to niezwykle popularna w Polsce potrawa, jednak zazwyczaj zawiera w swoim składzie mięso. Ale nie musi tak być, nawet jeśli co do zasady jesteśmy zdeklarowanymi mięsożercami. Poniżej przepis na gołąbki bez mięsa nie tylko smaczne, jak również bardzo zdrowe i doskonale wyglądające.

Składniki:

  • 100 g pęczaku
  • 125 g marchewki
  • 125 g selera
  • 125 g pieczarek
  • 125 g pora (dolna i środkowa część)
  • 1 łyżeczka cząbru

Przygotowanie:

1Pęczak gotujemy stosownie do instrukcji na opakowaniu, jednak o kilka minut za krótko, aby nie był w pełni ugotowany. Odcedzamy i pozwalamy nieco przestygnąć.

2Marchewkę i seler obieramy, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki dokładnie płuczemy i tniemy na cienkie słupki/zapałki. Por kroimy w cienkie (kilka mm) półtalarki.

3Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wkładamy marchewkę, seler, pieczarki i por. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając.

4Podsmażone warzywa oraz pęczak wkładamy do dużej misy. Składniki dokładnie mieszamy dodając również sól, pieprz, cząber oraz natkę pietruszki.

5Z kapusty oddzielamy ostrożnie ok. 8 liści (jeśli te całkiem zewnętrzne są w złym stanie, odrzucamy je). Z ich podstawy wycinamy najbardziej łykowaty fragment, a niezależnie od tego rozbijamy lekko tłuczkiem twarde części znajdujące się w pobliżu podstawy liścia. W dużym garnku zagotowujemy przynajmniej 2-3 litry wody. Liście, najlepiej pojedynczo, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby nieco zmiękły.

6Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia.

7Gołąbki układamy w głębokiej patelni i podlewamy bulionem warzywnym. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy powoli pod przykryciem przez 30-40 minut. W tym czasie gołąbki powinny wchłonąć większość płynu z patelni. Gotowe podajemy na ciepło.

Porcja dla:

8 osób