30 min.
30 min.
120 min.
Pyszny, tradycyjny w Wielkiej Brytanii, dodatek do świątecznej uczty. Jeśli zamierzasz go podać, to naprawdę musisz dobrze to zaplanować. Sugeruję przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, aby na pewno zdążyć z pieczeniem, gdy wołowy rostbef będzie już gotowy.
Składniki:
- 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 180 ml (3/4 szklanki) mleka o temperaturze pokojowej
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 180 ml (2/3 szklanki) wody
- 120 ml (1/2 szklanki) smalcu wołowego
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać starannie z solą. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko. Ubić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać jajka i znów dokładnie ubić. Dolać wodę i ponownie energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się lekkie i pieniste. Odstawić na godzinę (lub pozostawić na noc w lodówce, jeśli ma być użyte następnego dnia).
2Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjąć je i pozostawić na kuchennym blacie, aż nabierze temperatury pokojowej. Kiedy rostbef jest gotowy do wyjęcia z piekarnika, ciasto powinno być gotowe do pieczenia.
3Nagrzać piekarnik do 200°C.
4Zlać wytopiony z pieczeni tłuszcz i odmierzyć odpowiednią ilość (około 1/2 szklanki powinno wystarczyć). Wlać tłuszcz do formy wielkości 22×30 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż smalec zacznie skwierczeć. Wlać ciasto na smalec i piec przez 30 minut (lub aż boki się podniosą i staną się złote). Pokroić na osiem części i natychmiast podać.
5Można też piec w foremce do muffinów.
Porcja dla:
8 osób