Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Smaczny i lekki przepis na śledzika. Jabłka w sosie śmietanowo-chrzanowym, a na wierzchu śledź ozdobiony plasterkiem pomidora.

Składniki:

  • 2 śledzie (4 filety)
  • 200 g kwaskowatych jabłek
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 g gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomidory
  • 1 por
  • liście sałaty do dekoracji

Przygotowanie:

1Połówki filetów złożyć razem i pokroić ukośnie na 3 części.

2Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać chrzan, śmietanę i cukier, wymieszać.

3Boki salaterki wyłożyć sałatą, wyłożyć sałatkę chrzanową, a na nią kawałki śledzi.

4Pomidory pokroić w plasterki, a pory w paski. Każdy kawałek śledzia udekorować pomidorem i porem.

Porcja dla:

2 osób