Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Smaczny i lekki przepis na śledzika. Jabłka w sosie śmietanowo-chrzanowym, a na wierzchu śledź ozdobiony plasterkiem pomidora.
Składniki:
- 2 śledzie (4 filety)
- 200 g kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki chrzanu
- 200 g gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 2 pomidory
- 1 por
- liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie:
1Połówki filetów złożyć razem i pokroić ukośnie na 3 części.
2Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać chrzan, śmietanę i cukier, wymieszać.
3Boki salaterki wyłożyć sałatą, wyłożyć sałatkę chrzanową, a na nią kawałki śledzi.
4Pomidory pokroić w plasterki, a pory w paski. Każdy kawałek śledzia udekorować pomidorem i porem.
Porcja dla:
2 osób