Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Ten prosty przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ja kontynuuję rodzinną tradycję, bo jest doskonały! Często jemy ją na lunch z lekką sałatką. Zamiast wędzonego boczku można użyć bekon.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 3 jajka na twardo, obrane
  • 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

1Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.

2Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.

3Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

Porcja dla:

4 osób