Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Ten prosty przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ja kontynuuję rodzinną tradycję, bo jest doskonały! Często jemy ją na lunch z lekką sałatką. Zamiast wędzonego boczku można użyć bekon.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 3 jajka na twardo, obrane
- 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
- 150 g kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
1Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.
3Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
Porcja dla:
4 osób