05 min.
40 min.
45 min.
Łatwy i smaczny sposób aby zaimponować rodzinie i gościom daniem, które jest bajecznie proste! Filety są zapieczone z ugotowanymi krewetkami w prostym białym sosie. Wierzch pokrywa stopiony starty parmezan. Jeśli chodzi o wybór ryby, to polecam suma, okonia morskiego (labraksa) lub lucjana czerwonego.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 235 ml (1 szkl.) mleka
- 1 kg filetów z lucjana czerwonego (można zastąpić flądrą lub solą)
- 225 g ugotowanych średnich krewetek, obranych i odżyłowanych
- 20 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
2W małym rondelku na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i sól, aby powstało rzadkie ciasto. Stopniowo dodać mleko. Gotować, stale mieszając, aż sos będzie wystarczająco gęsty aby oblepiać tylną część łyżki.
3Użyć wystarczająco dużego naczynia do pieczenia, aby pomie��cić wszystkie filety w jednej warstwie. Spryskać tłuszczem w sprayu. Wyłożyć filety na dnie i przykryć krewetkami. Polać całość białym sosem. Posypać startym serem.
4Piec bez przykrycia przez 20 do 25 minut.
Porcja dla:
5 osób