Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Łatwy i smaczny sposób aby zaimponować rodzinie i gościom daniem, które jest bajecznie proste! Filety są zapieczone z ugotowanymi krewetkami w prostym białym sosie. Wierzch pokrywa stopiony starty parmezan. Jeśli chodzi o wybór ryby, to polecam suma, okonia morskiego (labraksa) lub lucjana czerwonego.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 1 kg filetów z lucjana czerwonego (można zastąpić flądrą lub solą)
  • 225 g ugotowanych średnich krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 20 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.

2W małym rondelku na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i sól, aby powstało rzadkie ciasto. Stopniowo dodać mleko. Gotować, stale mieszając, aż sos będzie wystarczająco gęsty aby oblepiać tylną część łyżki.

3Użyć wystarczająco dużego naczynia do pieczenia, aby pomie��cić wszystkie filety w jednej warstwie. Spryskać tłuszczem w sprayu. Wyłożyć filety na dnie i przykryć krewetkami. Polać całość białym sosem. Posypać startym serem.

4Piec bez przykrycia przez 20 do 25 minut.

Porcja dla:

5 osób