Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pieczone ziemniaki nadziewane serem gouda, zieloną cebulką i kiełbasą pepperoni. Polecam jako przekąskę na imprezę albo jako dodatek do sałatki.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków do pieczenia
  • 4 szklanki startego sera gouda
  • 3 posiekane cebulki dymki
  • 500 g kiełbasy pepperoni, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Wyjąc i lekko przestudzić.

2Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni C.

3Ziemniaki przekroić na pół. Wybrać miąższ, pozostawiając jedynie cieniutką warstwę na skórkach.

4Polówki skórek z ziemniaków pokroić jeszcze na 4 paski. Ułożyć na blaszce do pieczenia.

5Skórki posypać serem (cienko), na tym ułożyć posiekaną kiełbaskę pepperoni, posypać cebulką i pozostałym serem.

6Piec przez 30 minut, aż ser się stopi i ładnie przyrumieni.

Porcja dla:

10 osób