Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Pieczone ziemniaki nadziewane serem gouda, zieloną cebulką i kiełbasą pepperoni. Polecam jako przekąskę na imprezę albo jako dodatek do sałatki.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków do pieczenia
- 4 szklanki startego sera gouda
- 3 posiekane cebulki dymki
- 500 g kiełbasy pepperoni, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Wyjąc i lekko przestudzić.
2Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni C.
3Ziemniaki przekroić na pół. Wybrać miąższ, pozostawiając jedynie cieniutką warstwę na skórkach.
4Polówki skórek z ziemniaków pokroić jeszcze na 4 paski. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
5Skórki posypać serem (cienko), na tym ułożyć posiekaną kiełbaskę pepperoni, posypać cebulką i pozostałym serem.
6Piec przez 30 minut, aż ser się stopi i ładnie przyrumieni.
Porcja dla:
10 osób