Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten smaczny gulasz pochodzi od mojego przyjaciela z Sierra Leone, z Afryki zachodniej, który często gotuje go dla swojej rodziny. Wiele składników można zastąpić innymi składnikami.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Przygotowanie:

1Na dużej patelni z dobrze dopasowaną przykrywką rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać kurczaka i szybko go podsmażyć, żeby lekko zbrązowiał. Zdjąć kurczaka z patelni. Zmniejszyć ogień na mniejszy i wrzucić na patelnię czosnek, cebulę i ziemniaka. Saute (lekko podsmażyć) przez 2-3 minuty. Przyprawić kminem, kolendrą, pieprzem, czerwoną papryką i solą. Nie dopuścić, żeby czosnek zbrązowiał.

2Dodać wodę i podsmażonego kurczaka. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.

3Zdjąć przykrywkę, dodać masło orzechowe i cieciorkę. Dobrze wmieszać masło orzechowe i ponownie pod przykryciem dusić przez kolejne 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany a ziemniaki miękkie. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaki i podawać.

Porcja dla:

6 osób