10 min.
35 min.
45 min.
Ten smaczny gulasz pochodzi od mojego przyjaciela z Sierra Leone, z Afryki zachodniej, który często gotuje go dla swojej rodziny. Wiele składników można zastąpić innymi składnikami.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 cebula, posiekana
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Przygotowanie:
1Na dużej patelni z dobrze dopasowaną przykrywką rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać kurczaka i szybko go podsmażyć, żeby lekko zbrązowiał. Zdjąć kurczaka z patelni. Zmniejszyć ogień na mniejszy i wrzucić na patelnię czosnek, cebulę i ziemniaka. Saute (lekko podsmażyć) przez 2-3 minuty. Przyprawić kminem, kolendrą, pieprzem, czerwoną papryką i solą. Nie dopuścić, żeby czosnek zbrązowiał.
2Dodać wodę i podsmażonego kurczaka. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.
3Zdjąć przykrywkę, dodać masło orzechowe i cieciorkę. Dobrze wmieszać masło orzechowe i ponownie pod przykryciem dusić przez kolejne 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany a ziemniaki miękkie. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaki i podawać.
Porcja dla:
6 osób