20 min.
20 min.
Pyszne, najlepsze greckie tzatziki (albo cacyki), które doskonale pasuje do grilla, do kebaba, z podpieczonym chlebkiem pita, albo z warzywami. Najważniejsze, co trzeba zrobić to dobrze odcisnąć wodę z ogórków i użyć tylko gęstego jogurtu greckiego, nie chudego, ale zwykłego!
Składniki:
- 1-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- sól do smaku
- 1 duży ogórek
- 500 g jogurtu greckiego (nie odtłuszczonego!)
Przygotowanie:
1Wymieszać czosnek z oliwą i octem. Odstawić.
2Obrać ogórka i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydłubać nasiona, a resztę ogóra zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Odczekać aż odcieknie nadmiar wody i dodatkowo docisnąć mocno pięścią aby całkiem pozbyć się płynu. (Można tez przełożyć ogórka na czystą tetrę i wykręcić nadmiar wody.)
3Wymieszać odciśniętego ogórka z jogurtem i oliwą z czosnkiem. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób