30 min.
60 min.
90 min.
To przepis na gołąbki owinięte w liście kapusty włoskiej. Farsz jest tradycyjny. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym. Można je zamrażać, najlepiej każdy w osobnym woreczku, wtedy się nie posklejają. (Należy je zamrażać po ugotowaniu.)
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej (może być też zwykła biała kapusta)
- 2 woreczki ryżu
- 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe, albo mieszane z drobiowym)
- 3 łyżki masła
- 1/2 kg pieczarek
- 2 duże cebule
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
2Ryż ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i poddusić na łyżce masła.
3Cebule pokroić drobno i zrumienić na łyżce masła.
4Zieloną pietruszkę umyć i posiekać drobno.
5Kiedy ryż będzie ugotowany, wymieszać go z mięsem, pieczarkami, cebulą, pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowany farsz nakładać łyżką na liście kapusty.
6Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
7Zalać bulionem gołąbki ułożone w rondlu, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
8Gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Porcja dla:
6 osób