Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Ta prosta przystawka z kuchni japońskiej jest pysznym wykorzystaniem tofu. Chrupiące smażone kawałki tofu podawane z aromatycznym sosem i posypane cebulką.
Składniki:
- 280 g twardego tofu jedwabistego
- 500 ml wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki mirin
- 1 łyżeczka dashi w proszku
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej roślinny do smażenia
- 2 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
1Tofu umieścić między dwoma kawałkami ręcznika papierowego. Obciążyć (np. deską do krojenia lub naczyniem z wodą) i odstawić na 15 minut.
2W międzyczasie wymieszać wodę z sosem sojowym, mirin i dashi. Zagotować na średnim ogniu i odstawić.
3Z tofu usunąć ręcznik i pokroić w 1-2 cm kostkę. Lekko obtoczyć w mące.
4Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 4-6 minut na złoty kolor. Najlepiej smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt ciasno.
5Podawać na półmisku polane sosem i posypane cebulką.
Porcja dla:
4 osób