Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ta prosta przystawka z kuchni japońskiej jest pysznym wykorzystaniem tofu. Chrupiące smażone kawałki tofu podawane z aromatycznym sosem i posypane cebulką.

Składniki:

  • 280 g twardego tofu jedwabistego
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin
  • 1 łyżeczka dashi w proszku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

1Tofu umieścić między dwoma kawałkami ręcznika papierowego. Obciążyć (np. deską do krojenia lub naczyniem z wodą) i odstawić na 15 minut.

2W międzyczasie wymieszać wodę z sosem sojowym, mirin i dashi. Zagotować na średnim ogniu i odstawić.

3Z tofu usunąć ręcznik i pokroić w 1-2 cm kostkę. Lekko obtoczyć w mące.

4Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 4-6 minut na złoty kolor. Najlepiej smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt ciasno.

5Podawać na półmisku polane sosem i posypane cebulką.

Porcja dla:

4 osób