Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Ten gulasz można przyprawić mniej lub bardziej pikantnie, w zależności ile dodamy mielonej papryki łagodnej i ostrej. Dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi albo z chlebem.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać dwa rodzaje mielonej papryki, kminek i czosnek, zamieszać i podsmażyć przez 1 minutę.
2Do garnka dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać 1-2 szklanki wody, tak, aby przykryła mięso i dusić przez 40 minut.
3Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i pomidory i gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki i dusić przez 10 minut, aż będą miękkie.
Porcja dla:
6 osób