Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ten gulasz można przyprawić mniej lub bardziej pikantnie, w zależności ile dodamy mielonej papryki łagodnej i ostrej. Dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi albo z chlebem.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 1/2 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać dwa rodzaje mielonej papryki, kminek i czosnek, zamieszać i podsmażyć przez 1 minutę.

2Do garnka dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać 1-2 szklanki wody, tak, aby przykryła mięso i dusić przez 40 minut.

3Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i pomidory i gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki i dusić przez 10 minut, aż będą miękkie.

Porcja dla:

6 osób