20 min.
45 min.
65 min.
Klasyczny przepis na cordon bleu z kurczaka z pewną różnicą… W tym przepisie pierwszy raz użyłam japońskiej panierki (panko) i zachwycił mnie efekt: lekkość i smak. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepach panko, użyj zwykłej bułki tartej.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 8 plasterków sera emmentaler
- 4 plasterki szynki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 150 g panko (japońskiej panierki)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Piersi kurczaka roztłuc na płasko tłuczkiem pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
2Na każdym filecie ułożyć w pewnej odległości od brzegów 2 plasterki sera i jeden plasterek szynki. Zwinąć filet dość ciasno i lekko przycisnąć.
3Wymieszać mąkę z sola i pieprzem. Wymieszać panierkę z tymiankiem i olejem roślinnym.
4Jajko roztrzepać z wodą i przelać do miseczki. Do innej miseczki przełożyć mieszaninę z panko.
5Rolady z kurczaka panierować najpierw w mące, a następnie zanurzać w jajku. Na koniec obtaczać dokładnie w mieszaninie z panko, tak, aby były grubo okryte panierką.
6Ułożyć kotlety jeden obok drugiego w przygotowanym naczyniu i piec przez 45-50 minut, aż w środku kurczak się upiecze, a panierka będzie złotobrązowa. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dolać do naczynia wino.
7Delikatnie wyjąć kotlety z naczynia i podać je w całości, lub pokrojone w plastry.
Porcja dla:
4 osób