Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Klasyczny przepis na cordon bleu z kurczaka z pewną różnicą… W tym przepisie pierwszy raz użyłam japońskiej panierki (panko) i zachwycił mnie efekt: lekkość i smak. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepach panko, użyj zwykłej bułki tartej.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 8 plasterków sera emmentaler
  • 4 plasterki szynki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 150 g panko (japońskiej panierki)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Piersi kurczaka roztłuc na płasko tłuczkiem pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

2Na każdym filecie ułożyć w pewnej odległości od brzegów 2 plasterki sera i jeden plasterek szynki. Zwinąć filet dość ciasno i lekko przycisnąć.

3Wymieszać mąkę z sola i pieprzem. Wymieszać panierkę z tymiankiem i olejem roślinnym.

4Jajko roztrzepać z wodą i przelać do miseczki. Do innej miseczki przełożyć mieszaninę z panko.

5Rolady z kurczaka panierować najpierw w mące, a następnie zanurzać w jajku. Na koniec obtaczać dokładnie w mieszaninie z panko, tak, aby były grubo okryte panierką.

6Ułożyć kotlety jeden obok drugiego w przygotowanym naczyniu i piec przez 45-50 minut, aż w środku kurczak się upiecze, a panierka będzie złotobrązowa. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dolać do naczynia wino.

7Delikatnie wyjąć kotlety z naczynia i podać je w całości, lub pokrojone w plastry.

Porcja dla:

4 osób