Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszna i prosta potrawa na różne okazje – soczysta, miękka cielęcina duszona z pomidorami, papryką, z dużą ilością bazylii.

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 2 łyżki masła
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 pęczek bazylii, posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę.

2W garnku rozpuścić masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

3Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski.

4Do mięsa dodać cebulę i paprykę, smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory, wymieszać, smażyć przez kilka minut. Dodać czosnek i bazylię, przykryć i dusić przez kilka minut.

5Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób