Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszna przystawka w arabskim stylu. Sambusa to pierożki przygotowywane na miesiąc ramadanu. Mieloną wołowinę można zastąpić cielęciną. Rarytas!

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • pół marchewki, posiekanej
  • pół cebuli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 zielona cebulka, posiekana

Przygotowanie:

1Na patelni zrumienić mięso i przełożyć je na talerz.

2Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i zieloną cebulką. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i sól. Dodać mięso i wymieszać.

3W miseczce wymieszać mąkę z wodą na jednolitą pastę. Na każdą połówkę ciasta sambusa nakładać po łyżce farszu, zaczynając od prawego górnego rogu zawijać do lewego rogu, formując trójkąt. W ten sposób zawijać trójkąty z ciasta, aż cały farsz będzie wykorzystany. Brzegi ciasta zalepić przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody.

4Smażyć pierożki na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą chrupiące.

Porcja dla:

10 osób