20 min.
20 min.
40 min.
Pyszna przystawka w arabskim stylu. Sambusa to pierożki przygotowywane na miesiąc ramadanu. Mieloną wołowinę można zastąpić cielęciną. Rarytas!
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- pół marchewki, posiekanej
- pół cebuli, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 zielona cebulka, posiekana
Przygotowanie:
1Na patelni zrumienić mięso i przełożyć je na talerz.
2Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i zieloną cebulką. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i sól. Dodać mięso i wymieszać.
3W miseczce wymieszać mąkę z wodą na jednolitą pastę. Na każdą połówkę ciasta sambusa nakładać po łyżce farszu, zaczynając od prawego górnego rogu zawijać do lewego rogu, formując trójkąt. W ten sposób zawijać trójkąty z ciasta, aż cały farsz będzie wykorzystany. Brzegi ciasta zalepić przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody.
4Smażyć pierożki na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą chrupiące.
Porcja dla:
10 osób