Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie piersi z kurczaka. Moi goście często mnie proszą, żebym go ponownie przygotowała. Podawać na ryżu lub z makaronem.
Składniki:
- 3 szklanki (200 g) pieczarek pokrojonych w plasterki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka (120 g) bułki tartej z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku)
- 2 łyżki masła
- 170 g sera mozzarella pokrojonego w plastry
- 3/4 szklanki (180 ml) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Połowę pieczarek nałożyć do średniego naczynia żaroodpornego. Kurczaka zamaczać w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej.
3W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Zrumienić na nim kurczaka, a następnie ułożyć go na pieczarkach. Resztę pieczarek wyłożyć na kurczaka i przykryć serem mozzarella. Zalać bulionem.
4Piec przez 30-35 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.
Porcja dla:
4 osób