30 min.
150 min.
Doskonałe na imprezę! Galaretka z dodatkiem wódki w łupince od limonki – a wygląda jak cząstki arbuza! Dla dzieci można przygotować wersję bezalkoholową – wtedy zamiast wódki dodajemy 1 szklankę zimnej wody.
Składniki:
- 5 limonek (dużych i dojrzałych)
- 1 opakowanie (80 g) galaretki o czerwonym kolorze (najlepiej arbuzowej)
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki wódki
- 1 łyżka czarnego sezamu (lub maku)
Przygotowanie:
1Przekroić limonki w poprzek, wycisnąć z nich sok ręczną wyciskarką (tak, aby nie uszkodzić skórki). Sok zużyć do innych przepisów. Wywrócić skórki z limonek na drugą stronę i usunąć z nich błonki i białe części miąższu. Uważać, aby nie uszkodzić skórki! Wyczyszczone skórki wywinąć znów tak, aby kolor zielony był na zewnątrz. Umieścić je w ciasnym naczyniu jedna obok drugiej tak, aby się nie przewracały. Można je też włożyć do foremki na muffinki albo do kieliszków na jajka.
2Rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie i odstawić aby przestygła do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, dolać do niej wódkę i wymieszać. Przelać galaretkę do limonek i wstawić do lodówki na 2 do 4 godzin aby stężała.
3Ostrym nożem przekroić limonki na ćwiartki. Posypać czarnym sezamem, aby shoty wyglądały jak ćwiartki arbuza.
Porcja dla:
20 osób