Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
12 min.

Połączmy dwa dania, które smakują większości dzieci – grzanki w jajku i glazurowane banany. Ta potrawa szybko stanie się przebojem spotkań rodzinnych. Można przygotować grzanki z innymi owocami, na przykład truskawkami lub gruszkami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka 1,5%
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża szczypta cynamonu
  • 8 małych kromek chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 2 duże banany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill kuchenny. Wymieszać jajka, mleko, miód i cynamon w płytkim talerzu.

2Odciąć górną i dolną skórkę z kromek chleba, jeśli jest bardzo twarda.

3Nagrzać teflonową patelnię i posmarować małą ilością oleju. Namoczyć szybko obie strony każdego kawałka chleba w mieszance jajecznej, włożyć na patelnię. Smażyć po 1–2 minuty z każdej strony lub aż lekko się przyrumienią z obu stron. Jeśli trzeba, smażyć grzanki w dwóch turach. Posmarować patelnię w przerwie między smażeniem dodatkową ilością oleju. Przenieść chleb na grill, kiedy będzie gotowy.

4Obrać banany i pokroić na cienkie ukośne plasterki. Ułożyć je na kromkach chleba. Zmieszać cukier puder z cynamonem i posypać nim banany. Włożyć do piekarnika i włączyć opiekacz, żeby cukier się stopił, a owoce zeszkliły.

5Posypać odrobiną cukru pudru kilka liści mięty i udekorować nimi tosty. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób