05 min.
07 min.
12 min.
Połączmy dwa dania, które smakują większości dzieci – grzanki w jajku i glazurowane banany. Ta potrawa szybko stanie się przebojem spotkań rodzinnych. Można przygotować grzanki z innymi owocami, na przykład truskawkami lub gruszkami.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka 1,5%
- 1 łyżeczka miodu
- duża szczypta cynamonu
- 8 małych kromek chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 2 duże banany
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill kuchenny. Wymieszać jajka, mleko, miód i cynamon w płytkim talerzu.
2Odciąć górną i dolną skórkę z kromek chleba, jeśli jest bardzo twarda.
3Nagrzać teflonową patelnię i posmarować małą ilością oleju. Namoczyć szybko obie strony każdego kawałka chleba w mieszance jajecznej, włożyć na patelnię. Smażyć po 1–2 minuty z każdej strony lub aż lekko się przyrumienią z obu stron. Jeśli trzeba, smażyć grzanki w dwóch turach. Posmarować patelnię w przerwie między smażeniem dodatkową ilością oleju. Przenieść chleb na grill, kiedy będzie gotowy.
4Obrać banany i pokroić na cienkie ukośne plasterki. Ułożyć je na kromkach chleba. Zmieszać cukier puder z cynamonem i posypać nim banany. Włożyć do piekarnika i włączyć opiekacz, żeby cukier się stopił, a owoce zeszkliły.
5Posypać odrobiną cukru pudru kilka liści mięty i udekorować nimi tosty. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób