Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczne danie na ciepłą kolację w chłodniejszy wieczór. Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, które można doprawić według uznania na ostro lub ziołowo.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 300 g słoniny
  • 2 laski cienkiej kiełbasy
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.

2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć i wymieszać z jajkami.

3Słoninę pokroić i stopić na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Cebulę posiekać i dodać do kiełbasy, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszć z ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do formy.

4Piec przez 40-50 minut, aż wierzch będzie rumiany. Sprawdzić patyczkiem czy zapiekanka jest już upieczona – wetknięty w środek powinien wyjść suchy.

Porcja dla:

8 osób