Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Smaczne danie na ciepłą kolację w chłodniejszy wieczór. Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, które można doprawić według uznania na ostro lub ziołowo.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 300 g słoniny
- 2 laski cienkiej kiełbasy
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
- majeranek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć i wymieszać z jajkami.
3Słoninę pokroić i stopić na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Cebulę posiekać i dodać do kiełbasy, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszć z ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do formy.
4Piec przez 40-50 minut, aż wierzch będzie rumiany. Sprawdzić patyczkiem czy zapiekanka jest już upieczona – wetknięty w środek powinien wyjść suchy.
Porcja dla:
8 osób