Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jeśli myślisz, że nie lubisz kalafiora, spróbuj tego! To prawdziwy przysmak na świątecznym stole, a zarazem piękna i niezwykła jego ozdoba.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 60 g (1/2 szklanki) bułki tartej z ziołami
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 55 g margaryny
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • szczypta suszonej lebiodki (oregano)

Przygotowanie:

1Kalafior obrać z liści, umyć, oczyścić z brązowych plam. Umieścić w całości w sicie do gotowania na parze, a sito postawić na garnku z 3 cm wody i szczelnie przykryć. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, lub aż będzie miękki.

2Nagrzać piekarnik do 190°C. W średniej misce wymieszać bułkę tartą, parmezan i stopioną margarynę. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, papryką i oregano i dobrze wymieszać. Włożyć kalafior do brytfanki i rozprowadzić po wierzchu mieszankę z bułką tartą.

3Piec około 10 do 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabierze złotego koloru.

Porcja dla:

6 osób