Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Jeśli myślisz, że nie lubisz kalafiora, spróbuj tego! To prawdziwy przysmak na świątecznym stole, a zarazem piękna i niezwykła jego ozdoba.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 60 g (1/2 szklanki) bułki tartej z ziołami
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 55 g margaryny
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/8 łyżeczki soli
- szczypta płatków czerwonej papryki
- szczypta suszonej lebiodki (oregano)
Przygotowanie:
1Kalafior obrać z liści, umyć, oczyścić z brązowych plam. Umieścić w całości w sicie do gotowania na parze, a sito postawić na garnku z 3 cm wody i szczelnie przykryć. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, lub aż będzie miękki.
2Nagrzać piekarnik do 190°C. W średniej misce wymieszać bułkę tartą, parmezan i stopioną margarynę. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, papryką i oregano i dobrze wymieszać. Włożyć kalafior do brytfanki i rozprowadzić po wierzchu mieszankę z bułką tartą.
3Piec około 10 do 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabierze złotego koloru.
Porcja dla:
6 osób