Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
110 min.

Tę nazwę znają dobrze mieszkańcy Krakowa. Bajgiełki, czyli chrupiące obwarzanki można tam kupić na każdym rogu. To tradycyjne pieczywo polskich Żydów. Po wojnie zrobiło karierę za oceanem i jest znane w świecie jako bagels, którymi zajadają się na śniadania nowojorczycy. My nadamy mu nieco uproszczony kształt.

Składniki:

  • 450 g białej mąki chlebowej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 200 ml letniej wody

Przygotowanie:

1Wsypać mą kę do dużej miski. Dodać sól i drożdże. Wymieszać, a następnie zrobić zagłębienie na środku.

2Ubić 2 jajka z miodem i olejem. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać wodę i wyrobić miękkie ciasto.

3Wyłożyć ciasto na blat oprószony mą ką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, żeby ciasto podwoiło objętość.

4Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagnieść lekko, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z każdego wałeczek o długości 20 cm i zawinąć go w obwarzanek. Zwilżyć końce wodą, nieco nałożyć je na siebie i delikatnie ścisnąć.

5Ułożyć bajgle na nasmarowanej blasze, przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby zrobiły się lekko puszyste.

6Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucać bajgle po jednym do wrzątku i obgotowywać około 20 sekund. Wyjąć z wody łyżką cedzakową i ponownie przełożyć na blachę.

7Roztrzepać ostatnie jajko i posmarować nim bajgle. Piec 14-15 minut, aż dobrze wyrosną i się przyrumienią. Wypieki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Porcja dla:

12 osób