35 min.
15 min.
110 min.
Tę nazwę znają dobrze mieszkańcy Krakowa. Bajgiełki, czyli chrupiące obwarzanki można tam kupić na każdym rogu. To tradycyjne pieczywo polskich Żydów. Po wojnie zrobiło karierę za oceanem i jest znane w świecie jako bagels, którymi zajadają się na śniadania nowojorczycy. My nadamy mu nieco uproszczony kształt.
Składniki:
- 450 g białej mąki chlebowej
- 1½ łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 3 jajka
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 200 ml letniej wody
Przygotowanie:
1Wsypać mą kę do dużej miski. Dodać sól i drożdże. Wymieszać, a następnie zrobić zagłębienie na środku.
2Ubić 2 jajka z miodem i olejem. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać wodę i wyrobić miękkie ciasto.
3Wyłożyć ciasto na blat oprószony mą ką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, żeby ciasto podwoiło objętość.
4Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagnieść lekko, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z każdego wałeczek o długości 20 cm i zawinąć go w obwarzanek. Zwilżyć końce wodą, nieco nałożyć je na siebie i delikatnie ścisnąć.
5Ułożyć bajgle na nasmarowanej blasze, przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby zrobiły się lekko puszyste.
6Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucać bajgle po jednym do wrzątku i obgotowywać około 20 sekund. Wyjąć z wody łyżką cedzakową i ponownie przełożyć na blachę.
7Roztrzepać ostatnie jajko i posmarować nim bajgle. Piec 14-15 minut, aż dobrze wyrosną i się przyrumienią. Wypieki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Porcja dla:
12 osób