Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Próbowaliście kiedyś marynować bakłażany? Najpierw trzeba je usmażyć a potem układać w słoiku z cebulą i zalać marynatą. Smaczne i proste.
Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 1/2 szklanki oleju
- 3 cebule
- kilka listków bazylii
- sól
Przygotowanie:
1Bakłażany obrać, pokroić w plastry, ułożyć na sicie i posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie opłukać i odsączyć.
2Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
3Cebule obrać i pokroić w krążki.
4W słoiku układać warstwami bakłażany, cebule i liście bazylii.
5Składniki zalewy zagotować i zalać bakłażany. Zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
3 osób