Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
65 min.

Próbowaliście kiedyś marynować bakłażany? Najpierw trzeba je usmażyć a potem układać w słoiku z cebulą i zalać marynatą. Smaczne i proste.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • kilka listków bazylii
  • sól

Przygotowanie:

1Bakłażany obrać, pokroić w plastry, ułożyć na sicie i posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie opłukać i odsączyć.

2Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

3Cebule obrać i pokroić w krążki.

4W słoiku układać warstwami bakłażany, cebule i liście bazylii.

5Składniki zalewy zagotować i zalać bakłażany. Zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

3 osób