Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Moja wersja tego popularnego meksykańskiego dania. Tradycyjnie tortilla zapiekana z serem, u mnie z dodatkiem kurek i papryki.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • rozmaryn, sól, pieprz cayenne do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • garść kurek
  • 150 g sera żółtego, startego
  • 2 placki tortilla

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, natrzeć czosnkiem, oprószyć przyprawami, skropić oliwą. Odstawić na 10 minut.

2Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać kurki i paprykę. Smażyć przez około 10 minut.

3Danie najlepiej przyrządzić na elektrycznym opiekaczu lub grillu. Na placki tortilli ułożyć kurki, paprykę i kurczaka, posypać serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Ser podczas grillowania, roztopi się i sklei oba placki. Piec przez kilka minut, aż placek zrobi się chrupiący. Przed podaniem kroić na trójkąty.

Porcja dla:

1 osoby