Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Moja wersja tego popularnego meksykańskiego dania. Tradycyjnie tortilla zapiekana z serem, u mnie z dodatkiem kurek i papryki.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- rozmaryn, sól, pieprz cayenne do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- garść kurek
- 150 g sera żółtego, startego
- 2 placki tortilla
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, natrzeć czosnkiem, oprószyć przyprawami, skropić oliwą. Odstawić na 10 minut.
2Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać kurki i paprykę. Smażyć przez około 10 minut.
3Danie najlepiej przyrządzić na elektrycznym opiekaczu lub grillu. Na placki tortilli ułożyć kurki, paprykę i kurczaka, posypać serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Ser podczas grillowania, roztopi się i sklei oba placki. Piec przez kilka minut, aż placek zrobi się chrupiący. Przed podaniem kroić na trójkąty.
Porcja dla:
1 osoby