Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Pyszny sos na bazie pieczonej papryki. Niezwykle aromatyczny z dodatkiem octu winnego, czosnku i bazylii. Smakuje wybornie z zieloną sałatą, grillowanym kurczakiem albo sercami karczochów. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
2Papryki natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce. Piec przez 25-30 minut, do momentu, aż skórka zrobi się czarna.
3Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie obrać i usunąć gniazda nasienne.
4W blenderze zmiksować papryki z oliwą, octem, majonezem, serem, czosnkiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
6 osób