Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny sos na bazie pieczonej papryki. Niezwykle aromatyczny z dodatkiem octu winnego, czosnku i bazylii. Smakuje wybornie z zieloną sałatą, grillowanym kurczakiem albo sercami karczochów. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.

2Papryki natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce. Piec przez 25-30 minut, do momentu, aż skórka zrobi się czarna.

3Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie obrać i usunąć gniazda nasienne.

4W blenderze zmiksować papryki z oliwą, octem, majonezem, serem, czosnkiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

6 osób