Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Bardzo prosta wersja klasycznej francuskiej zapiekanki z ziemniaków. Ziemniaki są pokrojone w cieniutkie plasterki i zapieczone w śmietanowym sosie serowym. Podawać jako przystawkę do obiadu.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 300 ml mleka
- 70 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W dużej misce wymieszać ziemniaki z solą, pieprzem i połową sera.
3Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Włożyć do niego ziemniaki.
4Zalać ziemniaki mlekiem (dostosować ilość, aby mleko całkowicie przykryło ziemniaki). Wlać śmietanę i posypać resztą sera.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
Porcja dla:
4 osób