Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bardzo prosta wersja klasycznej francuskiej zapiekanki z ziemniaków. Ziemniaki są pokrojone w cieniutkie plasterki i zapieczone w śmietanowym sosie serowym. Podawać jako przystawkę do obiadu.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 300 ml mleka
  • 70 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W dużej misce wymieszać ziemniaki z solą, pieprzem i połową sera.

3Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Włożyć do niego ziemniaki.

4Zalać ziemniaki mlekiem (dostosować ilość, aby mleko całkowicie przykryło ziemniaki). Wlać śmietanę i posypać resztą sera.

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

4 osób