30 min.
180 min.
7410 min.
Ten bigos należy zacząć przygotowywać już nawet przed świętami. Potem w trakcie świąt można do niego dodawać różne skrawki, które nam zostały z pieczeni, niezjedzone wędliny lub kawałki drobiu. Im więcej, tym smaczniej!
Składniki:
- 100 g suszonych prawdziwków
- 3 kg kapusty kiszonej
- 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule, posiekane
- 500 g łopatki wołowej
- 500 g wieprzowiny (karkówki)
- 1 kg kapusty białej, poszatkowanej
Przygotowanie:
1Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zachowując wodę i drobno posiekać.
2Kapustę kiszoną przepłukać, włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby kapustę całkowicie przykryło. Dodać grzyby i wywar z moczenia i gotować przez 20 minut. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
3Następnego dnia dodać wędzony boczek i ponownie odstawić do lodówki na noc.
4Następnego dnia w garnku o grubym dnie obsmażyć mięso wołowe i wieprzowe ze wszystkich stron. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez około godzinę, aż mięso zmięknie. Odstawić do przestudzenia, a następnie mięso pokroić na drobne kawałki. Mięso i powstały z duszenia sos dodać do kapusty i gotować przez 30 minut. Ponownie odstawić do lodówki na 1-2 dni. W międzyczasie można dodawać poświąteczne resztki pieczeni lub wędlin.
5Na dzień przed podaniem dodać marchewkę, kapustę białą, kiełbasę, koncentrat, wino i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypalił.
Porcja dla:
10 osób