Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
7410 min.

Ten bigos należy zacząć przygotowywać już nawet przed świętami. Potem w trakcie świąt można do niego dodawać różne skrawki, które nam zostały z pieczeni, niezjedzone wędliny lub kawałki drobiu. Im więcej, tym smaczniej!

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, posiekane
  • 500 g łopatki wołowej
  • 500 g wieprzowiny (karkówki)
  • 1 kg kapusty białej, poszatkowanej

Przygotowanie:

1Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zachowując wodę i drobno posiekać.

2Kapustę kiszoną przepłukać, włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby kapustę całkowicie przykryło. Dodać grzyby i wywar z moczenia i gotować przez 20 minut. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

3Następnego dnia dodać wędzony boczek i ponownie odstawić do lodówki na noc.

4Następnego dnia w garnku o grubym dnie obsmażyć mięso wołowe i wieprzowe ze wszystkich stron. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez około godzinę, aż mięso zmięknie. Odstawić do przestudzenia, a następnie mięso pokroić na drobne kawałki. Mięso i powstały z duszenia sos dodać do kapusty i gotować przez 30 minut. Ponownie odstawić do lodówki na 1-2 dni. W międzyczasie można dodawać poświąteczne resztki pieczeni lub wędlin.

5Na dzień przed podaniem dodać marchewkę, kapustę białą, kiełbasę, koncentrat, wino i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypalił.

Porcja dla:

10 osób