Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jedno z najpyszniejszych dań z cukinii. Takie niby leczo, ale tradycyjnie w domu mówimy, że to bigos z cukinii. Mylące, bo nie ma w nim kapusty, jest za to cukinia, papryka, marchewka i kiełbasa chorizo! Pycha!

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka vegety
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w talarki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm.

2W garnku zagotować 2 szklanki wody z vegetą. Partiami wrzucać cukinię i gotować przez minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Z garnka odlać połowę wody. Dodać z powrotem cukinię.

3W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i paprykę, i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodać do garnka, wymieszać z cukinią i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aby warzywa wciąż były chrupiące.

4Dodać pomidory i przyprawy.

5Na patelni podsmażyć kiełbasę, aby trochę wytopił się tłuszcz (ten krok nie jest konieczny, kiełbasę można od razu dodać do garnka). Dodać do warzyw i wymieszać.

6Dodać sos pomidorowy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.

Porcja dla:

8 osób