20 min.
20 min.
40 min.
Jedno z najpyszniejszych dań z cukinii. Takie niby leczo, ale tradycyjnie w domu mówimy, że to bigos z cukinii. Mylące, bo nie ma w nim kapusty, jest za to cukinia, papryka, marchewka i kiełbasa chorizo! Pycha!
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 łyżka vegety
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w talarki
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm.
2W garnku zagotować 2 szklanki wody z vegetą. Partiami wrzucać cukinię i gotować przez minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Z garnka odlać połowę wody. Dodać z powrotem cukinię.
3W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i paprykę, i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodać do garnka, wymieszać z cukinią i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aby warzywa wciąż były chrupiące.
4Dodać pomidory i przyprawy.
5Na patelni podsmażyć kiełbasę, aby trochę wytopił się tłuszcz (ten krok nie jest konieczny, kiełbasę można od razu dodać do garnka). Dodać do warzyw i wymieszać.
6Dodać sos pomidorowy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
Porcja dla:
8 osób