Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

Ten francuski gulasz wołowy jest doskonałym pomysłem na proszony obiad – zazwyczaj duszę mięso dzień wcześniej, a na drugi dzień jeszcze dogotowuję, bo na drugi dzień smakuje najlepiej! Podawać z ziemniakami i dobrym francuskim burgundzkim winem! Zobacz nasz video przepis z tą potrawą!

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny na gulasz
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 125 g boczku pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 średnie cebule, grubo pokrojone
  • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 120 C. Wołowinę włożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

2Boczek smażyć na dużej patelni na średnim ogniu przez około 7 minut. Wyjąć boczek, tłuszcz przelać do miseczki.

3Brytfankę lub rondel o grubym dnie (i żeliwnych rączkach) postawić na dużym ogniu i rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku. Połowę wołowiny podsmażyć ze wszystkich stron (ok. 5 minut). Wyjąć z rondla, rozgrzać w niej kolejne 2 łyżki tłuszczu i podsmażyć pozostałą wołowinę i również wyjąć z brytfanki.

4W tym samym rondlu zeszklić cebulę (4-5 minut). Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Wmieszać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać jeszcze przez 1-2 minuty, aż mąka nabierze tego samego koloru.

5Dodać wino i dobrze wymieszać, wręcz zdrapując resztki z dna rondla, by wszystko przeszło jego smakiem. Dodać bulion, liście laurowe i tymianek, lekko zwiększyć ogień i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Dodać wołowinę i boczek i ponownie doprowadzić do delikatnego wrzenia (ale nie gotować). Przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Dusić przez 2 do 2,5 godziny – pozostawić, aż mięso będzie prawie całkowicie ugotowane.

61 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku rozgrzać w patelni i smażyć szalotki przez 5-10 minut aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Nie mieszać za dużo, żeby się nie porozpadały.

7Kiedy mięso jest już prawie ugotowane, dodać szalotki. Przykryć rondel i dusić kolejne 20-30 minut w piekarniku. Wmieszać pietruszkę i liście laurowe. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób