130 min.
70 min.
200 min.
Panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami to jedno z najpopularniejszych włoskich dań bożonarodzeniowych. Bywa dawane jako prezent. Ciasto drożdżowe na ten specjał jest płynne.
Składniki:
- 2 łyżki rumu
- 100 g sułtanek
- 150 g masła
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml letniego mleka
- 42 g drożdży
Przygotowanie:
1Moczyć sułtanki przez 20 minut w rumie. Roztopić i schłodzić masło.
2Wsypać mąkę z solą do miski, wlać masło na mąkę przy brzegu. Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i żółtkami, a następnie wlać do mąki. Wyrabiać przez 5 minut mikserem.
3Pokroić wiśnie na kawałki. Drobno posiekać migdały. Dodać do ciasta wraz z rodzynkami i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, żeby wyrosło.
4Nasmarować tortownicę masłem.
5Mocno ubić ciasto łyżką i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Napełnić formę ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
6Piec przez 60–70 minut, aż powierzchnia ciasta będzie brązowa. Podczas pieczenia dwa lub trzy razy posmarować ciasto z wierzchu miękkim masłem. Jeśli będzie zbyt szybko brązowieć, w połowie czasu nakryć je papierem do pieczenia. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
7Wyjąć panettone z piekarnika i studzić 5 minut w formie. Rozpiąć bok tortownicy, wyjąć ciasto i ustawić na drucianej podstawce, żeby zupełnie ostygło.
Porcja dla:
10 osób