Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
95 min.

Biała ryba, taka jak dorsz, doskonale nadaje się do pieczenia na warstwie warzyw. Ułóżmy ją na plasterkach ziemniaków i krążkach cebuli, a przykryjmy groszkiem i pomidorkami koktajlowymi cherry.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 15 g szczypiorku, posiekanego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć ziemniaki i cebulę warstwami w dużym, nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Użyć tymianku i połowy szczypiorku oraz soli i pieprzu do posypania każdej warstwy. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z wywarem. Polać nim warzywa, przykryć naczynie folią aluminiowąi wstawić do gorącego piekarnika. Piec 45 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

2Pokroić rybę na kawałki wielkości dużego kęsa, usuwając skórę i ości. Odkryć naczynie żaroodporne i ułożyć w nim rybę w jednej warstwie na ziemniakach. Ponownie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.

3Odkryć naczynie i posypać jego zawartość groszkiem. Na wierzchu ułożyć pomidorki przecięciem do góry. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć ponownie naczynie i wstawić do piekarnika na 10 minut.

4Posypać danie resztą szczypiorku i podawać.

Porcja dla:

4 osób