25 min.
70 min.
95 min.
Biała ryba, taka jak dorsz, doskonale nadaje się do pieczenia na warstwie warzyw. Ułóżmy ją na plasterkach ziemniaków i krążkach cebuli, a przykryjmy groszkiem i pomidorkami koktajlowymi cherry.
Składniki:
- 750 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 15 g szczypiorku, posiekanego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć ziemniaki i cebulę warstwami w dużym, nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Użyć tymianku i połowy szczypiorku oraz soli i pieprzu do posypania każdej warstwy. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z wywarem. Polać nim warzywa, przykryć naczynie folią aluminiowąi wstawić do gorącego piekarnika. Piec 45 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
2Pokroić rybę na kawałki wielkości dużego kęsa, usuwając skórę i ości. Odkryć naczynie żaroodporne i ułożyć w nim rybę w jednej warstwie na ziemniakach. Ponownie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.
3Odkryć naczynie i posypać jego zawartość groszkiem. Na wierzchu ułożyć pomidorki przecięciem do góry. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć ponownie naczynie i wstawić do piekarnika na 10 minut.
4Posypać danie resztą szczypiorku i podawać.
Porcja dla:
4 osób