Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Te francuskie kluseczki są podobne do włoskich gnocchi. Połowa z nich jest z bazylią, a połowa z serem. Podawać z sosem pomidorowym lub z beszamelem i startym żółtym serem.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 120 g kaszy manny
  • 175 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 litry osolonej wody do gotowania klusek

Przygotowanie:

1W średnim rondelku, na średnim ogniu zagotować mleko z masłem. Wlać kaszę mannę i szybko mieszać, aż mieszanina będzie odchodzić od brzegów garnka.

2Zdjąć z ognia, lekko przestudzić a następnie dodać jajka, sól i pieprz. Podzielić masę na dwie części. Do połowy dodać żółty ser, a do drugiej połowy – bazylię.

3W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować 3 litry osolonej wody.

4W międzyczasie na talerz wysypać 3 łyżki mąki. Z ciasta formować podłużne kluski o wymiarach 2 cm x 8 cm. Obtaczać kluski w mące i odstawiać.

5Gotować kluski we wrzątku, aż wypłyną. Wyjmować z wody łyżką cedzakową i układać na półmisku.

Porcja dla:

4 osób