30 min.
10 min.
40 min.
Te francuskie kluseczki są podobne do włoskich gnocchi. Połowa z nich jest z bazylią, a połowa z serem. Podawać z sosem pomidorowym lub z beszamelem i startym żółtym serem.
Składniki:
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 120 g kaszy manny
- 175 ml mleka
- 2 jajka
- 3 litry osolonej wody do gotowania klusek
Przygotowanie:
1W średnim rondelku, na średnim ogniu zagotować mleko z masłem. Wlać kaszę mannę i szybko mieszać, aż mieszanina będzie odchodzić od brzegów garnka.
2Zdjąć z ognia, lekko przestudzić a następnie dodać jajka, sól i pieprz. Podzielić masę na dwie części. Do połowy dodać żółty ser, a do drugiej połowy – bazylię.
3W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować 3 litry osolonej wody.
4W międzyczasie na talerz wysypać 3 łyżki mąki. Z ciasta formować podłużne kluski o wymiarach 2 cm x 8 cm. Obtaczać kluski w mące i odstawiać.
5Gotować kluski we wrzątku, aż wypłyną. Wyjmować z wody łyżką cedzakową i układać na półmisku.
Porcja dla:
4 osób