30 min.
30 min.
60 min.
Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem różnych rodzajów papryki jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich, gdzie pieczywo z rozmaitymi owocami i warzywami to podstawa diety. Spróbujmy jej i my.
Składniki:
- 1 bochenek wstępnie podpieczonej ciabatty (ok. 250 g)
- 1 czerwona papryka, przekrojona na pół
- 1 żółta papryka, przekrojona na pół
- 55 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w cienkie plasterki
- 170 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na ćwiartki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Piec ciabattę 8–10 minut lub według wskazówek na opakowaniu. Wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce, aby wystygła. Mocno rozgrzać grill.
2Gdy grill będzie gorący, ułożyć na nim paprykę skórką do góry i grillować 8–10 minut, aż zmięknie, a skórka lekko sczernieje i pojawią się na niej pęcherzyki. Przełożyć paprykę do plastikowej torebki, zawiązać i odłożyć, aby ostygła i nie parzyła w ręce.
3W czasie gdy papryka stygnie, podsmażyć na patelni kiełbasę chorizo 3–4 minuty, aż wycieknie z niej tłuszcz i plasterki staną się chrupiące. Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4Wrzucić chorizo do miski i dodać pomidory, relisz albo sos chutney oraz bazylię. Wyjąć z torebki ostygłą paprykę, obrać ją ze skórki, grubo pokroić i dorzucić do miski. Doprawić pieprzem i starannie wymieszać. Odłożyć na czas przygotowania tostów.
5Ponownie mocno rozgrzać grill. Pokroić upieczoną ciabattę w poprzek na 3 kawałki, a następnie każdy kawałek przekroić poziomo na pół. Wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem i posmarować nią kawałki ciabatty po wewnętrznej stronie. Kromki ciabatty położyć na gorącym grillu rozkrojoną stroną do góry i opiekać 2–3 minuty, aż się przyrumienią i zrobią chrupiące.
6Położyć na kawałkach ciabatty przygotowaną wcześniej paprykę z chorizo i od razu podawać.
Porcja dla:
6 osób