Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
160 min.

Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych. Tym razem wykorzystałam jabłka, czerwoną porzeczkę i śliwki mirabelki.

Składniki:

  • 300 g czerwonych porzeczek, oczyszczonych z szypułek
  • 300 g śliwek mirabelek, wydrylowanych z pestek
  • 300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w plasterki
  • 200 g cukru
  • 200 g cukru żelującego

Przygotowanie:

1Włożyć wszystkie owoce do garnka. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu okolo 1 godziny (bez przykrycia). Mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Zostawić do wystygnięcia.

2Dodać cukier żelujący i gotować ponownie na małym ogniu przez godzinę.

3Gotowy gorący dżem nałożyć do nagrzanych w piekarniku słoików. Dobrze zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Zostawić tak na noc, a na drugi dzień schować do spiżarni.

Porcja dla:

4 osób