Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

W Bułgarii ten placek robi się z małych kabaczków (wielkości ogórków – ok. 15 cm długości). W Polsce trudno je kupić, kiedy są małe i najsmaczniejsze, dlatego robię go z cukinii.
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki:

  • 5 małych kabaczków lub cukinii, startych na grubej tarce i starannie odciśniętych z wody
  • 250 g sera feta, pokruszonego
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 5 łyżek kaszki manny
  • 1 duży pęczek posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki lub mięta)
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • pieprz
  • masło do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

2Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm.

3Piec około 40 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Pokroić na kwadraciki i podawać.

Porcja dla:

6 osób