Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
W Bułgarii ten placek robi się z małych kabaczków (wielkości ogórków – ok. 15 cm długości). W Polsce trudno je kupić, kiedy są małe i najsmaczniejsze, dlatego robię go z cukinii.
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki:
- 5 małych kabaczków lub cukinii, startych na grubej tarce i starannie odciśniętych z wody
- 250 g sera feta, pokruszonego
- 3 jajka, roztrzepane
- 5 łyżek kaszki manny
- 1 duży pęczek posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki lub mięta)
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- pieprz
- masło do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
2Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm.
3Piec około 40 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Pokroić na kwadraciki i podawać.
Porcja dla:
6 osób