Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ten kurczak pieczony na piwie zawsze wychodzi soczysty i smaczny, bo piwo nawilża mięso od środka. To obiad dla całej rodziny i nie bójcie się, nie zawiera alkoholu!

Składniki:

  • 1/4 szklanki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki soli ziołowej
  • 2 łyżki cebuli granulowanej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wymieszać czosnek z solą ziołową i zwykłą, cebulą, oregano i pieprzem.

3Na dno naczynia do pieczenia (23×33 cm) wlać 1/3 z jednej puszki piwa. Otwartą puszkę z resztą piwa ustawić na środku naczynia.

4Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Usunąć podroby i szyjkę, jeśli są. Osuszyć kurczaka papierowymi ręcznikami.

5Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole. Ostrym nożem zrobić po jednym nacięciu w każdym boku kurczaka i włożyć w nie czubki skrzydełek, żeby się równo upiekły, a nie przypaliły.

6Mieszanką ziół posmarować równomiernie kurczaka, a następnie wklepać w niego posiekaną cebulkę. Nieco spadnie do naczynia, ale nic nie szkodzi. Cebulki przekrojone na pół wetknąć w środek kurczaka przez otwór w szyi.

7Otworzyć drugą puszkę z piwem i wlać połowę zawartości do naczynia. Resztę odłożyć.

8Piec kurczaka w rozgrzanym piekarniku. Po 45 minutach wlać do naczynia resztę piwa. Piec jeszcze około 30 minut, aż soki wypływające po nacięciu kurczaka będą przejrzyste.

9Wyjąć kurczaka z piekarnika i usunąć puszkę. Przykryć kurczaka podwójną folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

Porcja dla:

4 osób