20 min.
45 min.
65 min.
Ten kurczak pieczony na piwie zawsze wychodzi soczysty i smaczny, bo piwo nawilża mięso od środka. To obiad dla całej rodziny i nie bójcie się, nie zawiera alkoholu!
Składniki:
- 1/4 szklanki czosnku granulowanego
- 2 łyżki soli ziołowej
- 2 łyżki cebuli granulowanej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wymieszać czosnek z solą ziołową i zwykłą, cebulą, oregano i pieprzem.
3Na dno naczynia do pieczenia (23×33 cm) wlać 1/3 z jednej puszki piwa. Otwartą puszkę z resztą piwa ustawić na środku naczynia.
4Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Usunąć podroby i szyjkę, jeśli są. Osuszyć kurczaka papierowymi ręcznikami.
5Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole. Ostrym nożem zrobić po jednym nacięciu w każdym boku kurczaka i włożyć w nie czubki skrzydełek, żeby się równo upiekły, a nie przypaliły.
6Mieszanką ziół posmarować równomiernie kurczaka, a następnie wklepać w niego posiekaną cebulkę. Nieco spadnie do naczynia, ale nic nie szkodzi. Cebulki przekrojone na pół wetknąć w środek kurczaka przez otwór w szyi.
7Otworzyć drugą puszkę z piwem i wlać połowę zawartości do naczynia. Resztę odłożyć.
8Piec kurczaka w rozgrzanym piekarniku. Po 45 minutach wlać do naczynia resztę piwa. Piec jeszcze około 30 minut, aż soki wypływające po nacięciu kurczaka będą przejrzyste.
9Wyjąć kurczaka z piekarnika i usunąć puszkę. Przykryć kurczaka podwójną folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Porcja dla:
4 osób