Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
95 min.

To moja wersja ogórków z curry. Powstała tak, że miałam dodać czerwoną paprykę, ale nie miałam jej w domu, za to miałam gorczycę… wyszły super! Polecam! W dodatku nie trzeba ich pasteryzować.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

1Ogórki pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać cebulę z ogórkami i 3 łyżkami soli. Odstawić na 1 godzinę.

2Wszystkie składniki na zalewę wymieszać i zagotować.

3Ogórki odcisnąć i wrzucić do gotującej się zalewy. Gotować przez 20 minut.

4Gorące ogórki przełożyć do słoików wraz z zalewą (najlepiej też gorących). Zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem. Już nie pasteryzować.

Porcja dla:

10 osób