Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
To moja wersja ogórków z curry. Powstała tak, że miałam dodać czerwoną paprykę, ale nie miałam jej w domu, za to miałam gorczycę… wyszły super! Polecam! W dodatku nie trzeba ich pasteryzować.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 dużych cebul
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
1Ogórki pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać cebulę z ogórkami i 3 łyżkami soli. Odstawić na 1 godzinę.
2Wszystkie składniki na zalewę wymieszać i zagotować.
3Ogórki odcisnąć i wrzucić do gotującej się zalewy. Gotować przez 20 minut.
4Gorące ogórki przełożyć do słoików wraz z zalewą (najlepiej też gorących). Zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem. Już nie pasteryzować.
Porcja dla:
10 osób