30 min.
35 min.
125 min.
Lubię drożdżówki bo należą do smaków mojego dzieciństwa. Babcia robiła je myśląc o mnie.
Składniki:
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- marmolada
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy do nich trochę mąki i cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 min.).
2Wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru rozpuszczoną w ciepłym mleku oraz szczyptę soli, chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Solidnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce aby jego ilość się podwoiła.
3Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C.
4Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy bułeczki wielkości małych pączków i nadziewamy marmoladą.
5Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
6Wstawiamy blaszkę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, później pieczemy w temp. 165°C ok. 25 min. (pieczenie z termoobiegiem).
Porcja dla:
12 osób