Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
125 min.

Lubię drożdżówki bo należą do smaków mojego dzieciństwa. Babcia robiła je myśląc o mnie.

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • marmolada

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy do nich trochę mąki i cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 min.).

2Wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru rozpuszczoną w ciepłym mleku oraz szczyptę soli, chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Solidnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce aby jego ilość się podwoiła.

3Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C.

4Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy bułeczki wielkości małych pączków i nadziewamy marmoladą.

5Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.

6Wstawiamy blaszkę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, później pieczemy w temp. 165°C ok. 25 min. (pieczenie z termoobiegiem).

Porcja dla:

12 osób