Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
98 min.

W kurczaku de volaille, czyli inaczej kurczak po kijowsku to po prostu pierś kurczaka nadziewana ziołowym masłem, a następnie panierowana i smażona w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka

Przygotowanie:

1W małej miseczce wymieszać masło z pietruszką, szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Wstawić do lodówki.

2Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy 2 arkusze woskowanego papieru kuchennego i rozbić tłuczkiem. Usunąć papier i oprószyć kurczaka solą i pieprzem.

3Masło ziołowe wyjąć z lodówki i podzielić na 6 porcji. Każą porcję ułożyć na środku jednego fileta. Zawinąć do środka najpierw krótsze brzegi kurczaka, a następnie dłuższe. Zabezpieczyć roladki wykałaczkami.

4Jajka roztrzepać z wodą. Roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzać w jajku, a na koniec znów dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Wstawić na godzinę do lodówki.

5Rozgrzać we frytownicy olej do 185 stopni C. Ostrożnie wkładać rolady do rozgrzanego tłuszczu i smażyć przez 8 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyciągać na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, i podawać.

Porcja dla:

6 osób