30 min.
08 min.
98 min.
W kurczaku de volaille, czyli inaczej kurczak po kijowsku to po prostu pierś kurczaka nadziewana ziołowym masłem, a następnie panierowana i smażona w głębokim tłuszczu.
Składniki:
- 115 g masła
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
Przygotowanie:
1W małej miseczce wymieszać masło z pietruszką, szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Wstawić do lodówki.
2Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy 2 arkusze woskowanego papieru kuchennego i rozbić tłuczkiem. Usunąć papier i oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
3Masło ziołowe wyjąć z lodówki i podzielić na 6 porcji. Każą porcję ułożyć na środku jednego fileta. Zawinąć do środka najpierw krótsze brzegi kurczaka, a następnie dłuższe. Zabezpieczyć roladki wykałaczkami.
4Jajka roztrzepać z wodą. Roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzać w jajku, a na koniec znów dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Wstawić na godzinę do lodówki.
5Rozgrzać we frytownicy olej do 185 stopni C. Ostrożnie wkładać rolady do rozgrzanego tłuszczu i smażyć przez 8 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyciągać na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, i podawać.
Porcja dla:
6 osób