Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

To ciekawy sposób na zużycie resztek kurczaka – a na pewno zaimponujesz swoim gościom! Gotowe ciasto na pierożki wonton można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub w internecie. Można je też przygotować samemu.

Składniki:

  • 1 opakowanie (400 g) ciasta na pierożki wonton
  • 500 g drobno posiekanego ugotowanego mięsa kurczaka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wzdłuż każdego kawałka ciasta na pierożki nakładać małe porcje mięsa; zawijać ciasto i sklejać brzegi za pomocą palca namoczonego w wodzie. Gdy całe mięso zostanie zużyte, układać pierożki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

3Piec przez 15 do 20 minut, aż pierożki będą chrupiące.

4Uwaga: pierożki można zamrażać – należy je włożyć do zamrażalnika ułożone w jednej warstwie, a następnie, gdy zamarzną, przełożyć do woreczka foliowego. Po wyjęciu z zamrażalnika można od razu piec lub smażyć.

Porcja dla:

12 osób